Probiotyki

Probiotyki a COVID-19

W czasie panującej pandemii większość ludzi stara się uchronić przed zainicjowaniem wirusa w organizmie. Zastanawiają się czy w tym przypadku pomocne okażą się także probiotyki. Otóż z badań wynika, iż nieszczelna flora bakteryjna oraz nieprawidłowy skład mikrobioty człowieka sprzyjają wniknięciu drobnoustrojów. Okazało się, że u wielu pacjentów cierpiących na COVID-19 występowała dysbioza jelitowa. Odnotowano znacznie obniżone parametry probiotyków w jelicie z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium. Zaburzenie parametrów mikrobioty doprowadza do przemieszczenia się patogenów przez barierę jelitową, w konsekwencji do infekcji wtórnej organizmu.Probiotyki

Probiotyki w COVID-19 – Objawy ze strony układu pokarmowego

U części pacjentów chorych na COVID-19 pojawiły się wyraźne objawy ze strony układu pokarmowego. Towarzyszyła im biegunka oraz ból brzucha. Są to wyraźne objawy zaburzonej równowagi mikrobioty jelitowej. Wynikają one z powodu bezpośredniego zakażenia błony śluzowej jelita lub są rezultatem  działania leków przeciwinfekcyjnych czy też przeciwwirusowych.

Wirus

Funkcja oraz zastosowanie probiotyków w COVID-19

Niewątpliwie probiotyki oddziałują na wzmocnienie oraz pobudzanie układu immunologicznego człowieka. Uszczelniają i odbudowują błonę śluzową jelit co przyczynia się do przeciwdziałania translokacji bakteryjnej oraz zapobiegania infekcjom i stanom zapalnym. Dodatkowo :

  •  Odbudowują prozdrowotną florę bakteryjną. Dzięki temu zapobiegają rozwojowi patogenów, które inicjują infekcje w organizmie.
  • Poprzez wytwarzanie kwasu masłowego bakterie probiotyczne stwarzają niekorzystne środowisko dla rozwoju i kolonizacji wirusów.
  • Hamują procesy zanikania błony śluzowej. W efekcie tego łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego (żołądkowo – jelitowe) tj. biegunki, ból brzucha. Regulują perystaltykę jelit, częstotliwość wypróżnień oraz zmniejszają ilość wody w stolcu.
  • Zmniejszają ryzyko endotoksemii organizmu.
  • Poprawiają wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu a także dostarczanych witamin i mikroelementów.
  • Przyczyniają się do ogólnej poprawy zdrowia, także psychicznego.

Podsumowanie

Organizm posiada naturalnie szereg mechanizmów obronnych. Drobnoustroje chorobotwórcze przenikają do organizmu najczęściej przez cienkie błony śluzowe np. nos, oczy, usta, płuca oraz przewód pokarmowy. Ten ostatni posiada największą powierzchnię i właśnie tam znajduje się ogromna część układu odpornościowego.
Wraz z wiekiem naturalnie liczba prozdrowotnych bakterii probiotycznych zmniejsza się i fizjologiczna bariera wytworzona przez bakterie probiotyczne zostaje naruszona. W rezultacie ryzyko infekcji zwiększa się. Może to tłumaczyć dlaczego COVID- 19 atakuje częściej osoby starsze i przebieg choroby jest u nich bardzo zaostrzony.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>