Probiotyki – naturalna ochrona organizmu

Probiotyki – dobroczynne bakterie

Przed okresem zimowym szczególnie warto zadbać o swój organizm oraz przygotować go na uciążliwe warunki atmosferyczne. W procesach stymulowania układu odpornościowego oraz do prawidłowego jego działania przyczyniają się probiotyki – prozdrowotne bakterie.

Zadbaj o swój organizm

Prozdrowotne bakterie, posiadają cały szereg dobroczynnych właściwości. Do ich prawidłowego i skutecznego funkcjonowania w organizmie potrzebna jest ich odpowiednia ilość i różnorodność gatunkowa. Szczepy z rodzaju rodzaju Lactobacillus i Bifidobakterie należą do głównych, dobroczynnych bakterii zasiedlających ludzki organizm. Bytują one w układzie pokarmowym oraz wydalniczym, gdzie wydzielają przeciwciała, które chronią ludzki organizm przed rozwojem patogenów. Związki produkowane przez bakterie, zwane metabolitami  korzystnie wpływają na cały organizm i układ odpornościowy. Są to witaminy z grupy „B”, witamina K oraz enzymy trawienne. Co więcej, do związków tych również należą antyutleniacze, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników oraz związki biochemiczne docierające do układu nerwowego, które pomagają w redukcji stresu. Ogólnie ujmując jest to ważny proces, ponieważ stres działa destrukcyjnie na pożyteczną florę bakteryjną człowieka.

Bakterie a odporność

Probiotyki  wspierają ludzki układ immunologiczny (odpornościowy) już od samych narodzin. System immunologiczny człowieka jest zaprogramowany w ten sposób, by utrzymać  zdrowie w dobrej kondycji. Zewnętrze lub wewnętrzne zagrożenie chorobą sprawiają, że organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała. Ich zadaniem jest zwalczenie chorobotwórczych bakterii oraz produkowanych przez nie toksyn prowadząc tym samym do wzmocnienia odporności. Tylko dzięki prawidłowej mikrobiocie może on z powodzeniem spełniać swoje funkcje.

Niedobór prozdrowotnych bakterii w organizmie
Co się wtedy dzieje?

Przewlekły niedobór prozdrowotnych bakterii w organizmie staje się niebezpieczny dla zdrowia. Układ immunologiczny zamiast wytwarzać związki odpornościowe, produkuje ich kosztem enzymy trawienne, które rozkładają przyjmowany do organizmu pokarm. Dostarczone pożywienie jest wówczas odbierane jako bezpośrednie zagrożenie życia. Niedobór prozdrowotnej flory bakteryjnej doprowadza do przerostu chorobotwórczej, wytwarzającej niebezpieczne toksyny. Obecność patogennej flory w jelitach zapoczątkowuje w nich procesy gnilne a w konsekwencji prowadzi do zatrucia krwioobiegu i następnie całego organizmu. Na tym etapie układ odpornościowy staje się bezsilny.

Z czego wynikają powszechne braki bakterii?

Każdego dnia jesteśmy wystawieni na działanie wolnych rodników, zmaganie z codziennym  stresem, niezdrową dietą oraz nierzadko zmuszeni do przyjmowania antybiotyków. Wszystkie te czynniki są przyczyną nieodpowiedniej ilości prozdrowotnwej flory bakteryjnej. Czynniki te mogą doprowadzić do dysbiozy i również rozszczelnienia jelit, które będą przyczyną  stanów chorobowych. By zadbać o odporność należy zaopatrzyć organizm w odpowiednie witaminy, mikro i makroelementy. Najważniejsze to regularnie dostarczać prozdrowotne, żywe oraz witalne bakterie. Najlepszym wyborem jest stosowanie probiotyków w formie płynnej oraz dostarczanie ich wraz z pożywieniem, w którym znajdują się rozmaite, żywe kultury bakterii zdolne do zasiedlania całego przewodu pokarmowego.

Ciekawostka

Czy wiesz, że ludzkie jelita posiadają powierzchnię 300 m^2 ?. Obszar ten jest ponad 100-krotnie większy od powierzchni skóry. Dzieje się tak, ponieważ ściany jelita są pokryte małymi kosmkami jelitowymi, co dodatkowo zwiększają ich powierzchnię. Sama ich średnia długość wynosi ok. 5-6 m.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>