Jaki probiotyk brać przy zespole IBS (jelita drażliwego)?

Probiotyk na IBS

Wprowadzenie

Po omówieniu właściwości probiotyków w kontekście zarówno biegunek, jak i zaparć, w naturalny sposób wyłonił się temat określający rolę probiotyku w przypadku zespołu jelita drażliwego.

Taki zespół charakteryzuje się bowiem na ogół właśnie biegunkami, ale potrafi objawiać się również niekiedy obstrukcją. Symptomów jest zresztą znacznie więcej. Często jesteśmy pytani, co wtedy, jaki probiotyk mógłby być skuteczny.

Temat samego zespołu jelita wrażliwego nie jest nam obcy. Przybliżyliśmy go we wpisie z ubiegłego roku: https://flowday.pl/2020/03/01/zespol-jelita-drazliwego-ibs/

Wiele zagadnień wyjaśnimy i ponownie przekażemy sporo informacji. Opis będzie uwarunkowany konkretniej użyciem probiotyków i ich zaletami wobec drażliwości jelit.

Przejdźmy więc do rozważań, jaki probiotyk stosować przy zespole IBS. Wskażmy wcześniej, czym się podobna choroba charakteryzuje, jak jej zapobiegać oraz co zrobić, by z niej wyjść, sięgając do naturalnych metod związanych z mocą bakterii probiotycznych.

Zespół jelita drażliwego – podstawowe cechy

Zespół jelita drażliwego nazywany również IBS (ang. Irritable Bowel Syndrome) to choroba, która nosi znamiona tego, by traktować ją jako cywilizacyjną i przewlekłą.

Łączy się ze zbyt silną reakcją jelit na bodźce, a badania nie stwierdzają przy tym zmian patologicznych i biochemicznych. Uwarunkowana cywilizacyjnie dolegliwość jest coraz bardziej powszechna.

Zdarzają się okresy zaostrzeń i poprawy, możemy dokonywać stopniowania, ale przyjmuje się, że dolegliwość dotyka w pewnym okresie życia nawet do 10 % Europejczyków. Zespół występuje już u dzieci w różnym wieku. Powszechnie bywa wykrywany w drugiej połowie życia (50+), częściej u kobiet.

Jak nadmieniliśmy, objawy łączymy ze stolcem. W wielu przypadkach dominuje biegunka. Jej nagłości najbliżej do rozwolnienia po zjedzeniu czegoś nieświeżego albo nietolerowanego, gdy organizm równie szybko, intensywnie, a krótko się broni, zwyciężając.

Bywa jednak, że dominujące w zespole jelita drażliwego są zaparcia. Czasami obie formy nieprawidłowego stolca są naprzemienne, choć jedna dominuje. W kale często pozostaje obecny śluz.

Do postawienia diagnozy niezbędny jest też ból brzucha, powiązany ze skurczami, na ogół po lewej stronie. Może on mieć różne natężenie i ustępować po defekacji.

Inne, mniej swoiste symptomy to: wzdęcia, nudności, odbijanie się, zgaga, szybkie poczucie przejedzenia oraz: migrena, podenerwowanie, depresja. Niekiedy organizm próbuje się również oczyścić, więc częściej niż zwykle oddajemy mocz.

Dlaczego dochodzi do zespołu jelita drażliwego?

Mimo że dolegliwość występuje tak powszechnie i zdiagnozowano w jej kierunku już miliony chorych, etiologia zespołu jelita drażliwego wciąż pozostaje częściowo tajemnicą. Do tej pory udało się jednak ustalić przynajmniej kilka podstawowych czynników.

Np. jest nim zaburzona komunikacja na osi mózg-jelita, co skutkuje zmianą szeregu reakcji ze strony autonomicznego układu nerwowego, procesów trawiennych, enzymatycznych itp. Organizm staje się rozregulowany, przy czym nie bez znaczenia są: stres, brak odpoczynku, zbyt intensywny tryb życia, spożywanie posiłków w pośpiechu. Podobne skutki łatwo jest ograniczać, stosując probiotyki.

Stres, jak również lęk oraz depresja odpowiadają i za drugą podstawową przyczynę, którą jest nieprawidłowa motoryka jelit. Przyspieszenie bądź zwolnienie tempa skutkuje biegunkami, zaparciami, bólem, wzdęciami, poczuciem przepełnienia. Na ile w takiej sytuacji skuteczne są probiotyki, udowodniliśmy w tekstach o biegunkach i zaparciach.

Powyższe przyczyny łączą się z nadwrażliwością trzewną. Okrężnica – najważniejszy i najdłuższy odcinek jelita grubego niekorzystnie reaguje i na posiłki i na bodźce zewnętrzne, ponadto bodźce nie są przekazywane prawidłowo.

Wśród przyczyn podstawowych wymienia się jeszcze nadwrażliwości pokarmowe, w tym wywołane osłabieniem układu odpornościowego pod wpływem chorób, antybiotykoterapii, zaniedbania mikrobioty (dysbioza). U wielu chorych zaobserwowano także przerost bakterii w jelicie cienkim. Regulatorem tego, co się osłabiło, zmieniło mogą być w zdecydowanej większości przypadków znów probiotyki.

Ponad tym wszystkim da się usytuować wszelkie błędy dietetyczne. Brak zachowania prawidłowej piramidy żywieniowej (m.in. zbyt duża podaż niektórych cukrów i ich fermentacja), posiłki: zbyt obfite, zbyt szybkie, źle przyrządzone, ubogie w różne składniki ze względu na wyjałowienie gleb.

Błędy dają o sobie znać nieraz dopiero po kilkunastu latach. Im dłużej pracowaliśmy na chorobę, tym może się zdarzyć, że dłużej będziemy ją leczyć. Zespół jelita drażliwego wymaga cierpliwości w wychodzeniu z niego. Jaki konkretnie probiotyk przy zespole jelita drażliwego będzie temu sprzyjać?

Wykorzystajmy probiotyki w walce z IBS

Tak wielorakie objawy, obejmujące nie tylko układ pokarmowy stanowią dobrą drogę do sprawdzenia, jak ograniczać wspomniane dolegliwości dzięki modyfikacjom dietetycznym i zastosowaniu probiotyków.

Drażliwość jelit niejedno ma imię, postać, zakres i rozległość. Czasami konieczna staje się farmakoterapia. Nawet ona nie przeszkadza jednak w modyfikowaniu naszej mikrobioty na inne naturalne sposoby.

W diecie eliminuje się przede wszystkim fermentujące krótkołańcuchowe cukry (FODMAP).To przykład wskazówek uwarunkowanych czasowo. Wstępne zalecenia stosujemy przez ok. 7 tygodni. Z warzyw wskazane są np.: kukurydza, marchewka, ogórki, pomidory i sałata; a nie: brukselka, cebula, kapusta, szparagi. Z owoców poleca się ananasy, banany, nie: jabłka, gruszki, śliwki. Później część z tych zakazanych produktów może gościć na naszych stołach. Podobne zalecenia obejmują pieczywo i nabiał.

W dłuższej perspektywie więcej do powiedzenia mają probiotyki. Szczególnie, że ich zdecydowanym zwolennikiem jest cieszące się dużą renomą Polskie Towarzystwo Gastroenterologii.

Zgodnie z jego wytycznymi i z praktyką nie możemy się jednak zdać na probiotyk jakikolwiek. Właściwe będą probiotyki zawierające w składzie ściśle określone szczepy bakterii probiotycznych.

Ze względu na szczepy bakterii i opnie użytkowników lepiej sprawdza się probiotyk w płynie niż w kapsułkach. Badania trwają, a coraz częściej twierdzi się, że probiotyki przynoszą ulgę, łagodzą dolegliwości, wyciszają je, a nawet całkowicie leczą, jeśli znów wykażemy cierpliwość.

Szczepy bakterii probiotycznych polecanych na IBS

Wymieńmy kilka szczepów obecnych w większości naszych probiotyków, skutecznych i konkretnie wymierzonych w IBS. Są to:

Streptococcus thermophilus 9Y (LMG P-17225);

Streptococcus thermophilus Z 57 (LMG P-21908);

Lactobacillus casei 101/37;

Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2

Pierwsze dwa szczepy wspomagają leczenie zespołu jelita drażliwego. Trzeci przywraca również prawidłowe mechanizmy odpornościowe, w tym po antybiotykoterapii. Czwarty reguluje ponadto procesy trawienne, łagodzi biegunki i wzdęcia.

Godnym polecenia produktem jest również klasyczny probiotyk Joy Day, który charakteryzuje się najwyższym stężeniem bakterii probiotycznych w dziennej porcji. W jego składzie znajdują się rozmaite szczepy certyfikowanych bakterii probiotycznych, które szybko uzupełnią niedobory pożytecznej flory bakteryjnej. W konsekwencji, można szybciej odczuć pozytywne działanie probiotyków.

Przy IBS mamy jeszcze do czynienia z innym rodzajem działania probiotyków. Produkty przemiany materii bakterii probiotycznych to postbiotyki. Jednym z nich jest kwas masłowy. Ten sam w sobie dodatkowo łagodzi zespół jelita drażliwego, poprawiając jakość i częstotliwość oddawania kału, zmniejszając ból oraz wzdęcia.

Praktyczne w zastosowaniu będą probiotyki z dodatkiem ziół. Polecamy np. ten zawierający miętę, przede wszystkim koncentrat: https://flowday.pl/2019/07/29/koncentrat-probiotyczny-joy-day-mieta/ . Mięta bowiem dodatkowo przydaje się w leczeniu IBS – ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające, działa na czucie trzewne i na mięsnie układu pokarmowego. Jest znów swoistym regulatorem procesów trawiennych, w tym w powiązaniu z autonomicznym układem nerwowym.

Skuteczne będą też przykładowo probiotyki z owocami lasu czy topinamburem. Każda z dodawanych przez nas roślin ma liczne właściwości prozdrowotne. Warto wziąć np. pod uwagę Zioła Jędrzeja.

Podsumowanie

Zauważmy, że niezależnie od innych zalet probiotyki pozwalają na przywrócenie równowagi mikrobiologicznej w jelitach. Wymierzone są w jedną z podstawowych przyczyn IBS.

Probiotyki regulują trawienie, stolec, nadwrażliwości, ograniczają efekty naszych nieraz nieprawidłowych nawyków żywieniowych, pozwalają również na zniwelowanie skutków stresu jako kolejnej przyczyny zespołu jelita drażliwego.

Zachęcamy do terapii probiotyczno-ziołowych z wykorzystaniem obecnej w naszych produktach w płynie mocy bakterii, przy wydatnej pomocy roślin.

Udostępnij znajomym
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>