Skrzyp & rdest – probiotyczny ekstrakt ziołowy i probiotyczny napój ziołowy

Skrzyp & rdest – wprowadzamy nowe probiotyki

Co pewien czas staramy się zaskoczyć Odbiorców doceniających znaczenie probiotyków, wprowadzając ich nowe odmiany. Oprócz przeznaczonego dla węższego kręgu użytkowników ProbioBorelio, wzbogaciliśmy ofertę o  przydatne na co dzień probiotyki  ze skrzypem polnym i rdestem ptasim. Probiotyczny ekstrakt ziołowy SKRZYP & RDEST i probiotyczny napój ziołowy „probiołyk” SKRZYP & RDEST są zgodnie z naszymi standardami oparte na naturalnych składnikach. Walory obu produktów zostały uhonorowane Laurem Konsumenta Odkrycie 2020.

Wskazany ekstrakt i napój ziołowy mają na uwadze zdrowie i urodę. Kolorystyka opakowań i formuła Herbauty sugeruje, że szczególnie zainteresowane będą panie. Probiotyki stosujemy jednak niezależnie od płci, a dodawane do nich zioła kojarzą się z ekologicznym stylem życia i bogactwem substancji bioaktywnych. Wskażemy zalety obu form płynnej postaci probiotyku. Opiszemy składniki, uwzględniając szczepy bakterii oraz wielorakie, nie tylko związane z urodą, działanie skrzypu i rdestu ptasiego. Uwydatnimy, jak produkt uzupełnił naszą dotychczasową ofertę.

Skrzyp & rdest

Dwie formy płynnego probiotyku i ich zalety

Płynna postać probiotyku jest dogodna, łatwo przyswajalna, pozwala na szybszą kolonizację bakterii (żywe i aktywne szczepy), a nie obciąża organizmu skutkami ubocznymi. Odpowiednio uzupełniony zostaje natomiast bilans energetyczny i sprawniej reguluje się metabolizm. Analizowany produkt możemy stosować, samemu dzieląc go na porcje bądź sięgając po shoty.

Ekstrakt ziołowy SKRZYP & RDEST 500 ml wystarcza na 16-25 dni. Zaleca się bowiem, by dorośli zażywali 10-15 ml (2-3 łyżeczki) 2 razy dziennie. Taką porcję rozcieńczamy w ok. 100-150 ml wody, względnie innego napoju. Zasadna porcja dla dzieci to 5 ml 2 razy na dzień.

Produkt jest wygodny w przechowywaniu, a należy go wykorzystać w ciągu 30 dni od otwarcia opakowania. Sięgając w domu po ekstrakt, wzbogacamy codzienną dietę i nabieramy nawyku stosowania probiotyków. Możemy przy tym pominąć dawkę i wprowadzać  odstępy. Istotne, że mamy kilkutygodniowy zapas, a porcje da się nieco różnicować objętościowo.

Jeszcze większej swobodzie sprzyja napój ziołowy „probiołyk” SKRZYP & RDEST. Shot bez problemu zabierzemy ze sobą – do pracy jako wzbogacenie drugiego śniadania, na spacer, na trening sportowy. Przy okazji ze względu na orzeźwiający smak łatwo ugasimy pragnienie. Opakowanie jest niewielkie, napój ma bowiem 125 ml. Warto się rozsmakowywać, pić powoli. Szczelnie zamykana mała butelka bardziej sprzyja przerwom w napawaniu się smakiem niż szklanka z rozcieńczonym ekstraktem. Sprawdzony czas picia to od kilku minut do ponad godziny. Po otwarciu butelki  na spożycie mamy teoretycznie aż 48 godzin.

Postać 125 ml sprzyja sięganiu po probiotyk od czasu do czasu. Mając kilkanaście shotów, mogę wypijać po jednym raz na parę dni albo sięgać po nie, tylko kiedy jestem bardziej aktywny lub gdy czuję, że łapie mnie przeziębienie. Wypicie „probiołyku” daje taki sam efekt, jak dzienna porcja ekstraktu. Zatem oba produkty mają identyczne zalety, gdy chodzi o zakres oddziaływania.

Skrzyp & Rdest – bakterie probiotyczne w suplemencie

Oczywistą podstawą probiotyku (probiotyk = żywe drobnoustroje) są odpowiednie szczepy bakterii. Ekstrakt ziołowy i napój zawierają następujące szczepy:

Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus rhamnosus LR 04, Lactobacillus rhamnosus LR 05, Lactobacillus acidophilus LA 1, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2, Lactobacillus casei 101/37,  Lactobacillus plantarum LP 02, Lactobacillus plantarum LP 01, Lactobacillus fermentum LF2;

Bifidobacterium breve BL 10, Bifidobacterium breve Bbr 8, Bifidobacterium longum BL 03, Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bi 1;

Streptococcus thermophilus Z 57, Streptococcus thermophilus 9 Y.

Lactobacillus to, jak wiadomo, trzon ludzkiej mikrobioty. Szczepy lactobacillus zapewniają ochronę przed mikroorganizmami chorobotwórczymi, wzmacniając jednocześnie odporność i zapobiegając zakażeniom. Poszczególne szczepy wzajemnie intensyfikują swoje działanie. Szczepy lactobacillus mają również znaczenie w przypadku cukrzycy i chorób cywilizacyjnych układu nerwowego. Czytelników bardziej zainteresowanych tematem, zachęcamy do lektury wpisu o Lactobacillus.

Bifidobakterie wytwarzają: witaminy z grupy B, hamujące namnażanie się niepożądanych mikroorganizmów bakteriocyny, substancje o charakterze antybiotyków i mający silne działanie grzybobójcze kwas octowy. Bifidobakterie znacząco podnoszą odporność człowieka, zmniejszają także ilość patogenów. Regulują stolec, liczą się więc w profilaktyce niektórych chorób cywilizacyjnych układu pokarmowego. Wpływają na stan skóry.

Streptococcus także podnoszą odporność organizmu, niektóre szczepy są pomocne w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego  i zespołu jelita drażliwego.

Istotna jest ilość bakterii. Producent określa, że 125 ml napoju musi zawierać przynajmniej 3,2×106 jtk/ml bakterii probiotycznych. Z kolei ekstrakt ziołowy minimum 2×107 jtk/ml. Jtk oznacza jednostkę tworzącą kolonię. Żartobliwie ujmując widać, że stawka toczy się o miliony.

Skrzyp & rdest

Skrzyp polny w probiotyku – krzem

Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense)zastosowany w probiotyku, w obu jego formach, obejmuje 60 % ekstraktu z fermentowanych roślin ziołowych. Fermentacja uwydatnia zarówno walory zdrowotne, jak i smakowe ziół. Będący byliną skrzyp traktowany jest jako chwast, chociaż właściwości rośliny i jej znaczenie lecznicze pokazują, że określenie „chwast” niekoniecznie powinno w języku przyrodnika gościć.

Co możemy znaleźć w skrzypie? Najważniejsze składniki wskazujemy na stronie: https://flowday.pl/produkt/herbeauty-wlosy-skora-i-paznokcie/#popup 

Liczą się przede wszystkim związki krzemu (kwasy krzemowe, krzemionka), czyli skrzyp znakomicie spełnia zapotrzebowanie w organizmie ludzkim na mikroskładnik Si. Krzemu sporo jest u człowieka: w tkance łącznej i kostnej, w osoczu krwi, w skórze, płucach, wątrobie, śledzionie i nerkach.  Krzem łatwo się wchłania. Decyduje o zdrowym wyglądzie skóry, łagodząc przetłuszczanie się i trądzik oraz ułatwiając gojenie ran i zmniejszając podrażnienia. Skrzyp redukuje rozdwajanie i wypadnie włosów, wpływa na stabilność paznokci. Zatem nieprzypadkowo wiążemy ten pierwiastek i jego związki z wyglądem i urodą.

Krzem ma wpływ też na to, czego nie widać. Istotna jest związana z odpowiednią podażą krzemu profilaktyka chorób kostnych i stawów. Si jest pomocny w osteoporozie  i w jej profilaktyce. Ważny w  przypadku złamań, zwichnięć, operacji, w chorobach stawów.

Jedną z groźniejszych, a bardzo powszechnych i podstępnych chorób cywilizacyjnych jest miażdżyca. W zapobieganiu jej tak samo ważne jest zapewnienie organizmowi odpowiednich dawek krzemu. Si ma bowiem wpływ na giętkość naczyń krwionośnych, a blaszka miażdżycowa zasadniczo nie powinna się przy odpowiedniej podaży krzemu odkładać.

Krzem z pozoru niewinny ma wiele właściwości prozdrowotnych. Dodajmy jeszcze tylko, że jest moczopędny, oczyszczając organizm z toksyn. Wskazuje się także, iż może wspierać inne formy leczenia nowotworów i astmy oraz że działa uspokajająco i wyciszająco. Jednak ilość tego pierwiastka u poszczególnych ludzi zmniejsza się w kolejnych dekadach życia. Dlatego podaż Si jest szczególnie ważna u seniorów.

Skrzyp & rdest

Skrzyp polny w probiotyku – nie tylko Si

Omówmy jeszcze pokrótce poglądowo rolę niektórych innych składników zawartych w skrzypie. Witamina C przede wszystkim wzmacnia odporność, wpływa na strukturę włókien kolagenowych, zapobiega wybranym chorobom układu krążenia. 

Magnez decyduje o większej koncentracji, ma wpływ na pracę układu nerwowego i mięśniowego, także serca.
Potas reguluje m.in. ciśnienie krwi i nawodnienie organizmu.
Żelazo to składnik hemoglobiny, jego działanie łączy się z układem krążenia, oddechowym i odpornościowym. Dobry poziom żelaza to większa energia.

Polifenole obejmują w skrzypie polnym zarówno flawonoidy, jak  i kwasy fenolowe. Mają liczne właściwości antyoksydacyjne. Flawonoidy są ponadto wybitnie nastawione na negację, pozostając: przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i występując przeciw mikroorganizmom (wirusy, bakterie). Jeden z flawonoidów –  kwercetyna posiada właściwości przeciwalergiczne.

Jeszcze szerzej przeciwko mikroorganizmom skierowane są saponiny, ułatwiające również trawienie (głównie tłuszczów). Garbniki mają identyczne pierwsze zadanie i są przeciwzapalne. Karotenoidy to znany przeciwutleniacz, odpowiadają za profilaktykę chorób nowotworowych i wpływają na ostrość widzenia.

Rdest ptasi w probiotyku

Rdest ptasi (znany też jako wróbli języczek, świńska trawa, łac. Polygonum aviculare) występuje w Polsce powszechnie, a obejmuje w obu analizowanych produktach 40 % ekstraktu z fermentowanych roślin ziołowych. Skład jest częściowo zbliżony do skrzypu, co wzmacnia wzajemnie działanie obu ziół. Rdest ptasi zawiera bowiem m.in. krzem, flawonoidy, garbniki, kwasy polifenolowe i witaminę C.

Inne ważne ze zdrowotnego punktu widzenia składniki rdestu to: kumaryny,  taniny, witamina K.
Kumaryny działają antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie oraz przeciwalergicznie, pozwalając jednocześnie zwalczać niektóre wirusy, bakterie i grzyby. W zbliżony sposób oddziałują taniny. Natomiast witamina K decyduje o prawidłowym krzepnięciu krwi.

Podsumowując, zauważmy, że rdest ptasi  wykazuje szeroki zakres właściwości. Działa na błony śluzowe i na tkankę łączną. Wzmacnia odporność, hamuje namnażanie się patogenów i ma działanie antyzapalnie. Jest moczopędny, stosuje się go w leczeniu kamicy nerkowej,  pozwala oczyścić organizm. Wspomaga pracę wątroby,  łagodzi nieżyty żołądka i jelit, ogranicza biegunki. Ponadto przydatny jest w profilaktyce miażdżycy. Wspomaga leczenie reumatyzmu. Bywa niezbędny w leczeniu trądziku i decyduje o pięknej cerze.

Skrzyp & rdest

Zakończenie – jak probiotykiem wznieść toast za zdrowie?

Nasze, oparte na naturalnych składnikach produkty polskie, można dowcipnie nazwać „bezą”. To bowiem, czego nie zawierają, składa się na długą listę. Zatem również probiotyki ze skrzypem polnym i rdestem ptasim są bez: glutenu, laktozy, cukru, GMO, sztucznych konserwantów, dodatku stabilizatorów, aromatów i sztucznych barwników. Natomiast zawarte w ekstrakcie i shocie skrzyp oraz rdest ptasi z dużym powodzeniem wzmacniają rolę bakterii probiotycznych. Działanie dotyczy nie tylko układu odpornościowego. Nie jest także związane wyłącznie ze skórą.

Pokazaliśmy, że analizowany probiotyk wpływa pozytywnie na cały układ pokarmowy, wielorako na układ krążenia, na stan tkanki kostnej i łącznej. Oczyszcza organizm. Przydaje się w profilaktyce onkologicznej. Przypomnieliśmy również i udowodniliśmy rolę krzemu oraz potencjału, jaki tkwi w występujących obficie w Polsce dwóch ziołach. Zatem: na zdrowie!

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>