Choroby cywilizacyjne układu pokarmowego
Choroby cywilizacyjne układu pokarmowego stanowią duży problem wśród społeczeństwa XXI wieku. Z czego wynikają jego dysfunkcje?
Czytaj więcejChoroby cywilizacyjne układu pokarmowego stanowią duży problem wśród społeczeństwa XXI wieku. Z czego wynikają jego dysfunkcje?
Czytaj więcejBorelioza należy do chorób trudnych, przede wszystkim w zdiagnozowaniu, ponieważ nie można przypisać jej indywidualnych objawów.
Czytaj więcejNapoje energetyczne jak sama nazwa wskazuje mają na celu pobudzić organizm konsumenta. Czy komukolwiek zaleca się stosowanie tego typu napojów?
Czytaj więcejChoroby cywilizacyjne układu oddechowego są przede wszystkim spowodowane silnym zanieczyszczeniem środowiska i paleniem papierosów.
Czytaj więcejChoroby cywilizacyjne układu nerwowego stanowią bardzo poważny problem wśród populacji XXI w. Dotykają sfer psychicznych i relacji społecznych.
Czytaj więcejUkład krążenia i choroby cywilizacyjne W artykule wprowadzającym do chorób cywilizacyjnych wymieniliśmy ich kilka grup, kierując się m.in. podziałem wg układów. W pierwszej kolejności opiszemy choroby cywilizacyjne układu krążenia. Skupimy się na zapobieganiu i zauważaniu niektórych objawów. Obecny będzie przede wszystkim aspekt cywilizacyjny i próba znajdywania odpowiedzi, co możemy zmienić we własnych nawykach.Przegląd chorób nie …
Czytaj więcejChoroby cywilizacyjne to choroby XXI wieku, które są zależne od stylu życia. Znacznie obniżają jakość oraz długość życia wśród społeczeństwa.
Czytaj więcejDieta bezglutenowa jest kolejną, która w ostatnich latach stała się bardzo popularna. Stanowi przedmiot badań odnoszących się do patomechanizmu wielu chorób oraz kontrowersji marketingowych.
Czytaj więcejProbiotyk i prebiotyk to synergiczne połączenie, które niesie ze sobą szereg prozdrowotnych korzyści dla ludzkiego organizmu.
Czytaj więcejFleksitarianizm to sposób odżywiania, który zakłada swobodę, brak rygorów oraz dostosowanie w pewnym zakresie do upodobań konsumenta.
Czytaj więcejSubstancje antyodżywcze mogą kryć się w produktach pozornie wartościowych. Ważny jest umiar, różnorodność w diecie oraz odpowiednie łączenie składników.
Czytaj więcejKonserwanty obecne w żywności oraz konserwacja, znacznie przedłuża trwałość produktów spożywczych. Czy stanową niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia?
Czytaj więcej