Niedawno na blogu pojawił się wpis dotyczący podstawowego i niezbędnego składnika probiotyków, jakim są bakterie. Obiecaliśmy kontynuację tematu. W poniższym wpisie Czytelnik znajdzie wyszczególnienie cech bakterii w kontekście ich właściwości prozdrowotnych oraz opis kolejnych szczepów Lactobacillus stosowanych w produktach Flow Day.
Wstęp do tematu bakterii z rodzaju Lactobacillus
Systematyka organizmów zakłada coraz bardziej szczegółową klasyfikację, z jednoczesnym uwzględnianiem podobieństw. Lactobacillus odnosi się do rodzaju bakterii obejmujących ponad 100 gatunków. Ze względu na podobną strukturę i zbliżoną fizjologię mają one też często zbliżony wpływ na zdrowie poszczególnych ludzi. W dalszych częściach wpisu wskażę zarówno właśnie na podobieństwa, jak i na subtelne nieraz różnice w działaniu.
Tak, jak analizowany niedawno Lactobacillus rhamnosus GG ATCC53103, inni przedstawiciele tego rodzaju, na co wskazuje łacińska nazwa, to również bakterie kwasu mlekowego. Należą do bakterii G+, czyli mają grubą ścianę komórkową, kosztem zewnętrznej błony komórkowej.
Fizjologia omawianych bakterii związana jest przede wszystkim z obecnością cukrów (głównie glukozy), które pod wpływem działania mikroorganizmów ulegają fermentacji. W jej efekcie otrzymujemy m.in. kwas mlekowy. Z kolei jego ilość zależy od określonego gatunku bakterii.
Lactobacillus są podstawą ludzkiego mikrobiomu. Ze względu na wysoko przetworzoną żywność, zanieczyszczenie gleb oraz nawyki związane z odżywianiem działalność tego rodzaju bakterii często jest zaburzona. Stąd konieczność uzupełnienia flory mikrobakteryjnej poprzez stosowanie probiotyków.
Systematyka kultur bakteryjnych wiąże się z nadaniem im numerów porządkowych Amerykańskiej Kolekcji Rodzajów Kultur. Zgodnie z https://flowday.pl/identyfikacja-szczepow/ przedstawię właściwości prozdrowotne szczepów Lactobacillus obecnych w probiotykach Flow Day.
Własności szczepów Lactobacillus stosowanych w probiotykach dostępnych na Flow Day
Lactobacillus rhamnosus LR 06 chroni przed bakteriami i grzybami chorobotwórczymi. Ten szczep jest również skuteczny w profilaktyce zakażeń, hamuje rozwój patogenów, sprzyja stwarzaniu barier nieprzenikalnych dla mikroorganizmów chorobotwórczych. Wytwarzane przez Lactobacillus rhamnosus postbiotyki wzmacniają odporność człowieka. Szczep sprzyja także osobom chorym na cukrzycę oraz odchudzającym się. W kontekście traktowania jelita jak drugiego mózgu udowodniono rolę Lactobacillus rhamnosus LR 06 w leczeniu nerwicy lękowej i depresji.
Lactobacillus acidophilus LA 1 i LA02 nie może zabraknąć ich probiotykach. Acidophilus znaczy lubiący kwas, czyli ten gatunek bakterii dobrze czuje się w środowisku kwaśnym. Podobnie do Lactobacillus rhamnosus Lactobacillus acidophilus jest skuteczny w zwalczaniu bakterii i grzybów chorobotwórczych, w tym w przypadku głównie salmonellozy i kandydozy. Lactobacillus acidophilus wzmacnia odporność, sprzyjając profilaktyce zakażeń. Bakteria potrafi wytworzyć kwas mlekowy z laktozy oraz produkować ważny postbiotyk, jakim są witaminy z grupy B. Lactobacillus acidophilus obniża stężenie mocznika we krwi u osób z niewydolnością nefrologiczną. Bakteria bywa pomocna przy dietach odchudzających. Reguluje stany zapalne dróg rodnych oraz procesy wchłaniania ze światła jelita. Współtworzy i podtrzymuje tak zwany biofilm pochwy utrudniając przetrwanie drożdżakom i innym grzybom.
Lactobacillus plantarum LP 02 i LP 01 charakteryzują się silnymi właściwościami bakteriobójczymi przeciwko szczepom bakterii E.coli. oraz inhibującymi wobec bakterii L. monocytogenes. Wpływają korzystnie na częstotliwość wypróżnień u osób z zaparciami. Warto pamiętać o nich również w przypadku hipercholesterolemii.
Lactobacillus casei 101/37 ma za zadanie przywrócić równowagę organizmu zakłóconą m.in. w wyniku stosowania antybiotyków. Dzięki temu wzmacnia się naturalna odporność organizmu. Lactobacillus casei pełni więc działanie osłonowe, zapewniając przy okazji równowagę poszczególnych szczepów bakterii. Zalecany jest szczególnie dla osób chorych na IBS.
Mniej popularne szczepy bakterii probiotycznych
Lactobacillus pentosus LPS 01 z kolei odpowiada za równowagę flory bakteryjnej i wpływa na homeostazę organizmu. Obecność tejże bakterii wiąże się znów z zapobieganiem, jak i skutecznym leczeniem schorzeń bakteryjnych i grzybicznych. Lactobacillus pentosus intensyfikują działanie dotąd wymienionych gatunków bakterii, stanowiąc jednocześnie rodzaj sterownika.
Lactobacillus paracasei LPC 00 natomiast nie tylko wzmacnia odporność, lecz też jest bakterią korzystną w związku z profilaktyką oraz leczeniem i łagodzeniem alergii pokarmowych. Ponadto ta bakteria podobnie jak Lactobacillus pentosus eliminuje stan dysbiozy tzn. reguluje równowagę mikrobiomu i jest dla niego rodzajem strażnika.
Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2 stanowi podstawę wytwarzania jogurtu. Nieprzypadkowo ten ostatni bywa nazywany również mlekiem bułgarskim. Bakteria reguluje procesy trawienne, łagodzi biegunki i wzdęcia. Poza tym działa hamująco na wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, zapobiega infekcjom i sprzyja ich leczeniu. Bardzo często podawana jest pacjentom z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz IBS.
L. fermentum LF 2 to kolejna bakteria sterująca mikrobiomem. Wzmacnia odporność organizmu, także po kuracjach antybiotykowych, hormonalnych i onkologicznych. Charakteryzuje się zdolnością do wytwarzania wysokich stężeń egzopolisacharydu – EPS, co w konsekwencji przyczynia się do obniżania poziomu “złego” cholesterolu we krwi. Z drugiej strony ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwwrzodowe.
L. reuteri LRE 02 to gatunek, który, choć powinien, zdarza się, że u niektórych osób nie występuje i pojawia się potrzeba spożywania dużej ilości kiszonek lub suplementacji. Tymczasem bakterie te mają swoiste i uzupełniające działanie. Poza bowiem dotychczas wymienionymi przy opisie innych szczepów właściwościami przydatne są w leczeniu już konkretnych schorzeń: zespołu jelita drażliwego, zapaleń jelit, alergii pokarmowych, biegunek, jak i zbyt wysokiego ciśnienia, stresu, depresji, lęków. Prawdopodobnie bakteria ma też związek z budowaniem masy mięśniowej. Ponadto wykazuje aktywność antyoksydacyjną istotną w protekcji komórek przed peroksydacją lipidów.
Korzyści wynikające z przyjmowania bakterii probiotycznych
Probiotyki Flow Day powstaja w wyniku kaskadowej fermentacji 7-8 szczepów bakterii Lactobacillus. Oddziałują one na siebie i wzajemnie intensyfikują swe działanie. Podstawowy wpływ wiąże się ze wzmocnieniem immunologicznym organizmu ludzkiego. Równocześnie sprzyja to zapobieganiu infekcjom ogólnym i pokarmowym oraz leczeniu schorzeń bakteryjnych i grzybicznych, które już wystąpiły u danego człowieka.
Udowodniono także korzyści wybranych szczepów w kuracjach odchudzających, w diecie sportowców oraz w przypadku leczenia i zapobiegania depresji czy stanom depresyjnym. Omówione bakterie wykazują ponadto pomocniczy wpływ w leczeniu onkologicznym i diabetologicznym.
Łączenie różnych szczepów w probiotyku istotne jest w przywracaniu i budowaniu równowagi wewnętrznej organizmu, z uwzględnieniem roli ludzkiego mikrobiomu, postbiotyków oraz zarówno trawienia pokarmów, jak i związanego z narażeniem na infekcje kontaktu człowieka ze środowiskiem zewnętrznym.