Kiedy należy się przejmować?
Z pewnością po swojskiej imprezie u dziadków możemy odczuwać pewien dyskomfort ze strony układu pokarmowego. W przypadku problemów gastrycznych utrzymujących się kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt godzin nie należy się przejmować. Z drugiej strony jeżeli odczuwamy te dolegliwości od dłuższego czasu to oznaka, że nasz organizm może mieć pewne dysfunkcje. Do najbardziej popularnych należą alergie oraz nietolerancje pokarmowe a także problemy z jelitami. Wśród dzisiejszych trendów diagnostycznych wśród naturoterapeutów króluje Candida, która w rzeczywistości stosunkowo rzadko powoduje dolegliwości.
Candida jako źródło problemu
Być może wiele osób to zdziwi ale Candida to grzyb, który naturalnie występuje u większości ludzi. Jest to zjawisko normalne i nieuniknione. U zdrowych osób grzyby te nie są szkodliwe, ponieważ należą do komensali. Negatywne skutki zdrowotne mają miejsce w przypadku zbyt dużej populacji tego grzyba w organizmie co określane jest mianem choroby zwanej kandydozą. Taki rozrost i patogenność Candidy ma miejsce w ściśle określonych warunkach i nie jest spotykane u osób zdrowych. Kandydoza może wystepować jako skutek ciężkich chorób takich jak: cukrzyca, nowotwory, wirus HIV, zaburzenia jelit itp. oraz u noworodków.
Diagnoza i leczenie kandydozy
Diagnoza tej jednostki chorobowej powinna być poprawnie przeprowadzona. W celu ustalenia patogennej fazy grzyba należy sprawdzić czy występuje biały nalot na błonach śluzowych, pobrać materiał do badania mikrobiologicznego oraz wycinek do badania histopatologicznego. Takie działania pozwalają na wnikliwą analizę.
Leczenie kandydozy opiera się głownie o przyjmowanie probiotyków. Najlepszym wyborem będą wieloszczepowe probiotyki w płynie, ponieważ zawierają żywe i witalne bakterie. Do najlepiej przebadanych i najbardziej rekomendowanych szczepów zalicza się: Lactobacillus rhamnosus GG, L.Reuteri, L. Acidophilus, L.Plantarum, Bifidobacterium Breve, B. Bifidum.
Nieleczona Candida
Candida w fazie patogennej, inwazyjnej doprowadza do stanów zapalnych w organizmie. Metabolity, które wytwarza działają destrukcyjnie na błonę śluzową jelita grubego. Następstwem tego są bóle brzucha, wzdęcia, luźne stolce itp. Długotrwały stan zapalny w obrębie jelita grubego może doprowadzić np. do raka jelita grubego oraz colitis ulcerosa.
Fundamenty problemów gastrycznych
Zdecydowanie bardziej powszechne od kandydozy są nietolerancje i alergie pokarmowe. Co ciekawe okazuje się, że te dysfunkcje są również regulowane przez fizjologiczną florę bakteryjną głównie jelit (mikrobiotę). W porównaniu do Candidy mają inny mechanizm powstawania ale podobne konsekwencje zdrowotne w tym bóle brzucha i problemy gastryczne. W takim przypadku będzie konieczność okresowej lub stałej modyfikacji jadłospisu. Ponadto należy zadbać o równowagę mikrobiologiczną stosując probiotyki. Warto zwrócić uwagę również na postbiotyki np. kwas masłowy, który zadba o dobrą kondycję komórek jelitowych.
Film na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=eqps8pa26ow&t=18s