Probiotyki a odporność

Probiotyki jako element odporności

Okres jesienno zimowy jest to sezon szczególnie obciążający ludzki układ odpornościowy. W tym czasie można odnotować  zwiększoną zachorowalność wśród społeczeństwa. Niesprzyjające warunki atmosferyczne tj.niska temperatura powietrza, zimny wiatr, śnieg czy deszcz doprowadzają nasz organizm do wychłodzenia co w konsekwencji niesie za sobą spadek odporności. Pomimo chłodu należy pamiętać o wietrzeniu pomieszczeń w których przebywamy, ponieważ powstająca w nich wilgoć stwarza doskonałe warunki do rozwoju grzybów, wirusów i przede wszystkim niebezpiecznych bakterii chorobotwórczych. Te czynniki powodują bezpośrednie zagrożenie, będące główną przyczyną chorób i infekcji. Atakowany z każdej strony układ odpornościowy osłabia się i w efekcie nie ma energii by uporać się z patogenami wywołującymi chorobę.
Jakie znaczenie zatem ma wpływ probiotyków na odporność ?

Funkcje oraz dzianie układu immunologicznego

Skutecznym sposobem na uniknięcie choroby jest zadbanie o układ immunologiczny  i utrzymywanie go w dobrej kondycji. Jego prawidłowe działanie nie dopuszcza do wniknięcia drobnoustrojów do organizmu, które bezpośrednio wywołują infekcję. W obecnych czasach jest to trudne, ponieważ przez choroby cywilizacyjne XXI wieku – stres, otyłość, niedożywienie oraz popularną antybiotykoterapię jego działanie jest osłabione. Układ odpornościowy broni organizm przed wniknięciem patogenów. Bezpośrednim miejscem kontaktu drobnoustrojów z organizmem człowieka jest skóra, błony śluzowe układu oddechowego oraz pokarmowego. Dlatego największe nagromadzenie tkanek układu immunologicznego znajduje się właśnie w błonach śluzowych.

Jelita-największy narząd odpornościowy organizmu.

Ludzkie jelita posiadają największą powierzchnię błony śluzowej, współtworzone przez tkankę limfatyczną błony śluzowej i podśluzowej GALT.  W skład tej tkanki wchodzi ok.75%  komórek limfatycznych całego układu odpornościowego człowieka  znajdującego się w układzie immunologicznym. Na tej podstawie powstało stwierdzenie “odporność pochodzi z jelit” lub po prostu”zdrowie zaczyna się od jelit”. Przewód pokarmowy nie tylko wyściełają komórki układu immunologicznego. Śluzówka nabłonka jelita  jest także miejscem zasiedlanym przez mikrobiotę jelitową. Prawidłowy mikrobiom jelitowy spełnia w ludzkim organizmie cały szereg ważnych funkcji. Najważniejszą z nich, pod kątem odporności jest odpowiedź immunologiczna organizmu. Ponadto produkują cenne związki chroniące przed patogenami. Prozdrowotne bakterie wytwarzają metabolity wśród których znajdują się substancje o działaniu antybiotykowym. Dobroczynne bakterie probiotyczne konkurują ze sobą o dostępność składników odżywczych, tym samym o miejsce bytowania w jelitach. W ten sposób tworzą barierę ochronną nie dopuszczając do rozwoju w jelitach i zarazem w całym organizmie bakterii chorobotwórczych.

Znaczenie różnorodności szczepowej bakterii dla układu odpornościowego

Około 10 bilionów różnorodnych komórek bakteryjnych zasiedla układ pokarmowy dorosłego człowieka. Odpowiednia ilość poszczególnych szczepów bakterii probiotycznych przyczynia się do modulacji rozwoju układu immunologicznego, różnicowania jego komórek a także zdolności adaptowania się układu odpornościowego do stale zmieniających się warunków. Cała praca polega na wzmacnianiu aktywności, siły  jego działania bądź  jej redukcji. Każdego dnia nasz mikrobiom jest wystawiony na działanie szkodliwych czynników, ( jakimi jest: stres, przemęczenie, przyjmowanie leków oraz nieprawidłowa dieta) które przyczyniają się do zaburzeń w jego składzie ilościowym i  jakościowym.

Jak naturalnie nabyć prozdrowotne bakterie probiotyczne?

Naturalną metodą nabycia prozdrowotnych bakterii probiotycznych jest pozyskanie ich wraz z pożywieniem. Doskonałym źródłem są kiszonki, zakwas buraczany, chlebowy, przetwory mlecznej fermentacji oraz kombucha. Dodatkowo probiotyczne mikroorganizmy można dostarczyć wraz z różnorodnymi preparatami dostępnymi na rynku. Często proponowane i zalecane w formie proszku. Oznacza to, że zostały poddane procesom suszenia i liofilizacji w wyniku czego w wielkim stopniu hamują ich aktywność biologiczną oraz osłabiają właściwości prozdrowotne. Definitywnie na naszą uwagę zasługują probiotyki w postaci płynnej. Zawierają one żywe szczepy prozdrowotnych bakterii, naturalnie aktywnych, dzięki którym w niezmienionej postaci trafiają do ludzkiego organizmu. Zachowana witalność bakterii i niezmienione procesy technologiczne przy ich otrzymywaniu sprawiają,  iż wykazują dużą zdolność do namnażania. Posiadają także odporność na warunki stresowe znajdujące się w żołądku i jelicie cienkim a także adhezji (przylegania) do nabłonka jelit.

Dlaczego profilaktyka probiotyczna jest ważna dla organizmu człowieka?

W obecnych czasach już wiemy, że regularna profilaktyka probiotyczna jest bardzo ważna dla organizmu człowieka. Należy o niej pamiętać nie tylko w trakcie trwania antybiotykoterapii, biegunki czy innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Potwierdzono, że wpływ probiotyków na odporność organizmu jest ogromnie znacząca. Systematyczna suplementacja usprawnia funkcjonowanie całego organizmu, wzmacnia odporność i w konsekwencji ogranicza ryzyko zachorowalności. Nie ulega wątpliwości, iż prawidłowo funkcjonująca mikrobiota jelitowa jest wyznacznikiem ludzkiego zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>