Wprowadzenie do tematu
Z pewnością stan mikrobioty jelitowej ze względu na warunki środowiskowe coraz trudniej utrzymać “w dobrej formie”. W konsekwencji powoduje to coraz częstsze dolegliwości związane z układem pokarmowym. Typowym symptomem zaburzonej mikrobioty są zaparcia, które warunkują nieprawidłową perystaltykę jelit osłabiając przy tym pracę mięśni i nerwów przewodu pokarmowego. W tym czasie trawienie i transport składników pokarmowych może pracować nienagannie jednakże dysfunkcja powstaje w jelicie grubym gdzie powinna znajdować się największa ilość prozdrowotnych mikroorganizmów.
Należy zwrócić uwagę na fakt, że niska częstotliwość wypróżnień w połączeniu z zaparciami prawie zawsze prowadzi do powstania trudnych do usunięcia złogów kałowych. Towarzyszące temu procesy gnilne powodują odczucie ciężkości w jelitach, co gorsze wytwarzają się wtedy toksyny. Na tym etapie układu pokarmowego mogą się one przedostawać się do naszego krwiobiegu co jest szczególnie niebezpieczne.
Jakie mogą być przyczyny zaparć?
Oczywiście przyczyn jest naprawdę wiele. Najczęściej spowodowane są spontanicznymi przerwami w podaży pokarmu, zachwianą perystaltyką jelit przy ich dysfunkcjach, zaburzeniami przy stanach chorobowych a nawet niekomfortową sytuacją do wypróżnienia się.
Wydaje się, że zaparcia są także problemem związanym ze stresującą sytuacją społeczną lub rodzinną. W przypadku takiej sytuacji wstrzymujemy proces wypróżnienia do czasu aż znajdziemy się w spokojniejszym miejscu lub podświadomie czekamy do momentu kiedy opadną emocje.
Ciekawe jest to, że nasz mózg potrafi hamować procesy wypróżniania kiedy przychodzi nam załatwić się w cudzej toalecie. Takiej przypadłości z pewnością większość z nas doświadcza na co dzień.
Zaparcia mogą występować także podczas podróży i pobytu w innej strefie klimatycznej. Sytuacja ta ma miejsce, ponieważ nerwy trzewne muszą przyzwyczaić się do danego pożywienia oraz innej pory posiłków. Przyczyną tego mogą być również obce drobnoustroje i wydzielane przez nie toksyczne związki występujące w miejscu, w którym się znajdujemy. Ludzkie organizmy w zależności od indywidualnych predyspozycji, mogą lepiej lub gorzej reagować na zmiany klimatu i pożywienia. Jako pierwsze dyskomfort odczuwają osoby z dysbiozą jelit. Bardzo istotne jest aby przyjmować przed a także w trakcie podróży i pobytu produkty probiotyczne (zawierające prozdrowotne mikroorganizmy). Ogólnie rzecz biorąc, kiedy w jelitach jest ich odpowiednia ilość i różnorodność ryzyko deregulacji znacząco maleje.
Co robić kiedy cierpimy na zaparcia?
Przede wszystkim zwracajmy uwagę na przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Mowa tutaj o czystej wodzie pitnej a nie napojach typu: kawa, herbata, fanta, sprite itp. Takie napoje bardzo słabo nawadniają organizm i czasem wykazują nawet działanie odwrotne. Spożywanie znaczącej ilości wody przyczynia się do rozluźnienia stolca i łatwiejszego wydalenia go z organizmu. Równie istotne jest przyjmowanie produktów bogatych w probiotyczne bakterie, ponieważ wspierają proces trawienia, wzmagają perystaltykę jelit, a także hamują rozwój bakterii patogennych i wpływają na obniżanie poziomu stresu. Zaleca się przy tym wzbogacenie diety o pokarmy zawierające dużą ilość błonnika. Błonnik jest czymś w rodzaju balastu gdyż nie zostaje strawiony w jelicie cienkim i przedostaje się do jelita grubego. Wspomaga tam proces wypróżniania i odżywia bakterie probiotyczne (pełni funkcję prebiotyku).
Czym jest synbiotyk? Probiotyk + Prebiotyk
Wartym uwagi produktem jest stosunkowo mało jeszcze znany na polskim rynku synbiotyk z otrąb orkiszowych. Dla zdrowia ludzi pełni on przede wszystkim dwie ważne funkcje. Jest dobrym źródłem probiotyków (bakterii wykazujących prozdrowotne działanie na ludzki organizm) oraz prebiotyku czyli pożywki warunkującej prawidłowe namnażanie i rozwój bakterii probiotycznych. Prebiotykiem jest nietrawiony przez organizm błonnik pochodzący z przefermentowanych otrąb orkiszowych. Błonnik ten jest również świetnym nośnikiem dla bakterii probiotycznych. Dzięki niemu mogą one znacznie szybciej przedostać się do przestrzeni jelit. Pozytywne skutki spożywania synbiotyku odczuwalne są niemal natychmiast u osób cierpiących na zaparcia.