Koncentrat probiotyczny. Wstęp
Koncentrat probiotyczny z ekstraktem fermentacji owocu i liści głogu to jeden z produktów linii Joy Day.
Tegoroczne lato obfituje w wysokie temperatury, jednak dłuższe dni wpływają na chęć intensywniejszego i aktywnego wykorzystania czasu wolnego. Przydatne, przed podjęciem większego wysiłku fizycznego, bywa wzmocnienie organizmu.
Wbrew pozorom, mimo coraz większej dostępności świeżych warzyw i owoców, warto także latem korzystać z umiarkowanej suplementacji. Można przypomnieć o wzmacniającej roli witamin z grupy B, regulujących także liczne procesy metaboliczne czy też uzupełnianiu witaminy D, poprzez aktywne przebywanie na słońcu. Na nasz poziom energii, a także nastroje wpływają również poprzez swe działania określone szczepy bakterii jelitowych.
W literaturze naukowej coraz częściej określa się jelita mianem drugiego mózgu. Jelita są bowiem silnie unerwione, tzn. posiadają na pewno co najmniej 100 mln komórek nerwowych. Ponadto efektem pracy jelit pozostaje m. in. wytwarzanie decydujących o dobrostanie psychicznym neuroprzekaźników – np. takich hormonów, jak dopamina
i serotonina. Na prawidłowe działanie jelit wpływają bakterie. Niestety żywność XXI w.
nie zawsze wpływa pozytywnie na ich warunki rozwoju, namnażanie się, egzystencję poszczególnych szczepów.
Krótkie pojęcia
Dokonajmy tymczasem krótkiego przypomnienia, co oznacza kilka pojęć.
Probiotyk to żywe, wyselekcjonowane drobnoustroje – na ogół bakterie, czasem grzyby (drożdże), które zażyte wywołują pozytywny wpływ na organizm.
Prebiotyk obecny w pożywieniu pobudza z kolei wzrost drobnoustrojów. Jednym z bardziej znanym prebiotyków pozostaje błonnik. Jak spowodować, by dosłownie wilk był syty, a owca cała? Otóż wszelkie zalety łączy, co ma odzwierciedlenie w nazwie, synbiotyk.
Synbiotyk = probiotyk + prebiotyk.
Postbiotyki – bioaktywne metabolity wytwarzane przez prozdrowotne bakterie, w tym: witaminy, enzymy, sole mineralne oraz antyoksydanty.
Wreszcie ostatnie pojęcie, funkcjonujące w języku dzięki odkryciu w 1928 r. przez Alexandra Fleminga penicyliny – antybiotyk.
Antybiotyk jest substancją wytworzoną przez drobnoustroje (bakterie, grzyby) zabijającą inne bakterie.
Zalety ekstraktu z głogu
Temat skutków antybiotykoterapii w kontekście pro- i prebiotyków postaram się szerzej przedstawić w innym tekście. Tymczasem w związku z potrzebą wzmocnienia organizmu
na lato chciałbym zaprezentować „Koncentrat napoju probiotycznego JOY DAY Głóg”. Sam głóg, występujący powszechnie przedstawiciel flory, stosowany był już w medycynie ludowej, a poddany został w XX wieku badaniom, które potwierdziły jego liczne właściwości zdrowotne.
Badania udowodniły, że głóg to bogate źródło witaminy C podnoszącej odporność organizmu, obniżającej ciśnienie krwi. Witamina A zawarta w roślinie również zwiększa odporność. Bogactwo witamin z grupy B, wpływających na dobrą kondycję autonomicznego układu nerwowego, powoduje poprawę koncentracji i wydolności, przy jednoczesnym wyciszeniu
i uspokojeniu oraz wzmocnieniu organizmu. Flawonoidy wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu, zwiększają natomiast elastyczność naczyń krwionośnych, działają również na poprawę pracy mięśni gładkich jelit. Głóg zawiera też sporo wskazywanego wcześniej prebiotyku – błonnika oraz liczne sole mineralne regulujące procesy wewnątrz organizmu.
Obecność głogu, wiedząc, jakie są jego wskazane wyżej właściwości prozdrowotne, wzmacnia działanie probiotyku. Produkt „Koncentrat napoju probiotycznego JOY DAY Głóg” zawiera w składzie ponad 23 % owoców głogu i 20 % kwiatów tejże rośliny. Kwiatostany zbierane są późną wiosną (maj i czerwiec), natomiast owoce wczesną jesienią (wrzesień i październik). Ponadto w produkcie znajdziemy ekstrakt z fermentowanych roślin ziołowych, pamiętając, że fermentacja zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i soli mineralnych.
Koncentrat napoju probiotycznego – Joy Day Głóg
Podstawą koncentratu pozostaje oczywiście zestaw żywych bakterii probiotycznych. Jest to aż 600 milionów bakterii kilkunastu szczepów w dziennej porcji. Liczne szczepy intensyfikują działanie na przewód pokarmowy oraz wzmacniają odporność organizmu, a w dalszej kolejności wpływają na większą energię w codziennym funkcjonowaniu.
Wyciszenie, jakie daje głóg, sprzyja bowiem lepszej jakości snu. Obudzimy się więc bardziej wypoczęci, a w ciągu dnia, przy systematycznym stosowaniu, będziemy mogli doświadczać przypływów energii. Koncentrat zaleca się stosować jako codzienny element diety. Można go bezpiecznie zażywać 3 x dziennie, co daje przy objętości 500 ml 50 porcji, przy czym otwarty już koncentrat należy spożyć w ciągu 30 dni.