Naturalna synteza kwasu masłowego
Czy wiesz, że bakterie probiotyczne potrafią wytwarzać w naszych jelitach wiele związków chemicznych i substancji o działaniu prozdrowotnym? Jednym z takich związków jest kwas masłowy, będący podstawowym źródłem energii dla komórek jelita grubego (kolonocytów).
Jakie właściwości posiada?
Kwas masłowy wykazuje prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Jest wykorzystywany do leczenia dolegliwości jelitowych takich jak: zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego – Crohna, nieszczelność jelit a nawet w profilaktyce nowotworowej jelita grubego. Wykazuje silne działanie regeneracyjne na błonę śluzową przewodu pokarmowego zatem zmniejsza przepuszczalność toksyn do krwiobiegu (endotoksemia) oraz łagodzi bóle brzucha.
Kwas organiczny produkowany przez mikrobiotę ma też działanie przeciwzapalne. Jest więc duże prawdopodobieństwo, że może ograniczać objawy alergii i poprawiać ogólną odporność organizmu.
Polecany jest także:
- dla lepszej przemiany materii
- przy insulinooporności
- podczas odchudzania
- do odbudowy mikrobiomu
Jak zwiększyć jego stężenie?
Przede wszystkim należy zadbać o stan flory bakteryjnej jelit czyli ilość prozdrowotnej masy mikrobiologicznej, którą stanowią bakterie probiotyczne. Drugim istotnym elementem jest skrobia oporna, która nie rozpuszcza się w przewodzie pokarmowym i musi zostać strawiona przez bakterie probiotyczne. W tym procesie produktem ubocznym (metabolitem) jest kwas masłowy. Skrobię oporną możemy dostarczyć spożywając np. niedojrzałe banany, nasiona roślin strączkowych, soczewicę gotowaną, otręby pszenne.
Kwas masłowy jest dostępny również jako suplement diety. Stosowanie go w tej formie ma swoje uzasadnienie natomiast najważniejsze to zadbać o odpowiednią równowagę mikrobiologiczną.