Co wyróżnia probiotyki marki Joy Day?
Z pewnością na rynku probiotycznym dominują suplementy diety oraz leki w postaci kapsułek. Wielu z Was prawdopodobnie zastanawia się czy lepiej wybrać probiotyki w wersji standardowej (w formie liofilizatu ) czy innowacyjnej formie płynnej.
Probiotyki liofilizowane
Bakterie w postaci proszku otoczonego kapsułką mają za zadanie dotrzeć i uaktywnić się dopiero w jelicie grubym. Najczęściej są one hodowane w sposób przemysłowy przez okres 24-48 godzin. Ważnym aspektem jest to, że bakterie, które rozwijają się przez tak krótki okres są niezwykle wrażliwe na warunki stresowe organizmu. Do takich podstawowych należą sole żółciowe syntetyzowane przez wątrobę oraz sok żołądkowy wytwarzany przez przez gruczoły błony śluzowej żołądka.
Ponadto suszenie sublimacyjne zamrożonych bakterii powoduje potrzebę silnego nawodnienia tych mikroorganizmów po opuszczeniu osłonki. Przy stosowaniu tego typu produktów należy zadbać o dostarczenie dużej ilości płynów z zewnątrz, ponieważ przyjmujemy suche bakterie.
Warto zwrócić uwagę na proces samej hodowli, który odbywa się na dwa różne sposoby. Produkcja probiotyków kapsułkowanych odbywa się z pomocą technologii monoszczepowej. Preparaty Joy Day natomiast wykorzystują hodowlę zespołową, ponieważ doprowadza ona do symbiozy i synergicznego działania bakterii. Godnym uwagi jest fakt, że bakterie to żywe organizmy. Niezwykle ważne jest ich wzajemne poznanie się oraz życie w zgodzie bez wzajemnych dominacji.
Płynne preparaty probiotyczne Joy Day
Preparaty spożywcze serii Joy Day są produktami probiotycznymi zawierającymi w swym składzie żywe szczepy bakterii probiotycznych. Bakterie te są pełni aktywne i witalne, i jako takie w odróżnieniu od popularnych probiotyków liofilizowanych posiadają zdolność zasiedlania całej przestrzeni układu trawiennego. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdzają, że szczepy bakterii znajdujące się w produktach Joy Day mogą być dostarczane organizmowi bezpośrednio i bezosłonowo .
Ciekawym aspektem jest to, że powstają w procesie naturalnej i długotrwałej fermentacji odpowiednio zestawionych roślin ziołowych, warzyw i owoców, prowadzonej przez szczególnie dobrane szczepy bakterii probiotycznych. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko prozdrowotne bakterie ale również potrzebne metabolity oraz surowce roślinne. Taki produkt kompleksowo wspiera cały układ pokarmowy a przede wszystkim jelito grube. Coraz więcej pozytywnych opinii świadczy o tym, że forma płynna to przyszłość.