Po przedstawieniu szczepów rodzaju Lactobacillus scharakteryzujemy pozostałe bakterie fermentacji mlekowej obecne w produktach Flow Day. Są nimi przedstawiciele rodzaju Bifidobacterium, a także wzbogacające skład Streptococcus. Wszystkie szczepy wpływają na prozdrowotne właściwości naszych produktów, a kultury Bifidobacterium wręcz idealnie sprawdzają się jako probiotyk.
Cechy bifidobakterii
Bifidobakterie to kolejny przykład dobrze przebadanych bakterii Gram-dodatnich. Są beztlenowcami i mają kształt pałeczkowaty. Decydują o charakterze ludzkiej mikrobioty i mają związek z jej wzrostem. Sytuują się głównie w części jelita grubego – okrężnicy. Dzieje się tak już od pierwszych dni życia człowieka. Bifidobakterie przekazywane są bowiem m.in. w mleku matki. Ważne przy tym, by u noworodka ustaliły się odpowiednie proporcje między omawianym rodzajem bakterii, który powinien mieć przewagę, a Lactobacillus. Proporcje te jednak w ciągu życia stopniowo zmieniają się na niekorzyść bifidobakterii. Istotne są wytwarzane przez bifidobakterie witaminy z grupy B, ograniczające wzrost mikroorganizmów chorobotwórczych bakteriocyny i substancje o charakterze antybiotyków. Bifidobakterie w procesie fermentacji wytwarzają poza kwasem mlekowym kwas octowy. Ten ostatni nie jest produkowany przez Lactobacillus, a wykazuje silne działanie grzybobójcze. Ponadto udowodniono, że dla lepszego funkcjonowania organizmu człowieka liczy się równowaga między oboma kwasami.
Wyniki badań naukowych pokazały, że bifidobakterie znacząco podnoszą odporność człowieka. Taka immunomodulacja łączy się z wpływaniem na inne szczepy bakterii pozytywnych i ze zmniejszeniem u osoby z nadwrażliwością na laktozę nietolerancji na nią. Bifidobakterie wpływają też na pełniejsze przyswajanie przez organizm makro- i mikroelementów, w tym: Mg, Ca, Fe. Decydują ponadto o redukcji złego cholesterolu i innych szkodliwych substancji.
Dotąd wyróżniono ponad 30 gatunków bifidobakterii. Ze względu na wspólny rodzaj wykazują one liczne podobieństwa w budowie, fizjologii i oddziaływaniu na organizm ludzki. Podobnie jednak jak w poprzednim wpisie postaram się wskazać też na różnice, omawiając występujących w produktach Flow Day aż 10 reprezentantów Bifidobacterium.
Przedstawiciele Bifidobacterium w produktach
Czwórka przedstawicieli to Bifidobacterium breve. Wykazują wielorakie efekty. W razie potrzeby łagodzą infekcje układu pokarmowego, natomiast w dłuższej perspektywie regulują rytm wypróżnień, a także sprzyjają odchudzaniu. Łagodzą alergie i stany zapalne zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz organizmu, wpływając np. na kondycję skóry.
Bifidobacterium breve BL 10 (LMG P-17500) zaleca się osobom z zespołem jelita drażliwego i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Identycznie Bifidobacterium breve Bbr 8 (LMG P-17501).
Bifidobacterium breve BR 03 (DSM 16604) również znacząco łagodzi objawy pierwszej choroby oraz reguluje stolec i pomaga osobom z celiakią. Szczep ten ma silne działanie przeciwzapalne, niszczy drobnoustroje chorobotwórcze, ograniczając m.in. rozwój bakterii E. coli. Zmniejsza objawy atopowego zapalanie skóry i astmy. W przypadku sportowców decyduje o większej tolerancji na wysiłek, na niektóre urazy i wspiera pracę mięśni.
Natomiast Bifidobacterium breve ATB-BBE804 (LMG 13208) wpływa na przekształcenia kwasu linolowego (jeden z kwasów omega – 6)
W produktach Flow Day znajdziemy dwóch reprezentantów Bifidobacterium animalis. Oba gatunki korzystnie działają na układ pokarmowy i immunologiczny, zmniejszają alergie pokarmowe i skórne. Ponadto wykazują zdolności antyoksydacyjne oraz mogą być stosowane w profilaktyce anemii.
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bi 1 (LMG P- 17502) ma taki sam wpływ, jak Bifidobacterium breve BL 10 (LMGP–17500) i Bifidobacterium breve Bbr 8 (LMG P-17501), tzn. szczep jest korzystny w przypadku zespołu jelita drażliwego lub wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Dzięki temu kuracja jest bardziej skuteczna – stosujemy kilka różnych „środków”, a cel pozostaje ten sam.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis BS 01 (LMG P-21384) reguluje rytm wypróżnień, przede wszystkim u dzieci z obstrukcją. Łagodzi również dolegliwości ze strony układu oddechowego.
Kolejne probiotyczne Bifidobakterie
Trójka przedstawicieli to Bifidobacterium longum. Podstawową rolą wszystkich trzech gatunków jest zwiększanie odporności, co likwiduje wiele objawów alergii, infekcji, kandydozy, jak i celiakii oraz dolegliwości wynikających z zespołu jelita drażliwego. Udowodniono wpływ tych bakterii na poprawę pracy wątroby, obniżenie cholesterolu oraz na polepszenie stanu skóry i kondycji psychicznej.
Bifidobacterium longum BL 03 (DSM 16603) w przypadku problemów z wypróżnieniem działa jak Bifidobacterium animalis ssp. lactis BS 01 (LMG P–21384), czyli przede wszystkim pomaga przy zaparciach.
Zbliżony wpływ, również na dorosłych, wykazuje Bifidobacterium longum W 11 (LMG P-21586). Równocześnie gatunek ten łagodzi wzdęcia i bóle brzucha, wspomaga leczenie wątroby praz pozwala odbudować mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii.
Bifidobacterium longum ATB-BLM802 (LMG 26652) ułatwia trawienie laktozy, zwłaszcza w przypadku nietolerancji pokarmowej na ten cukier.
Bifidobacterium bifidum BB 01 (DSM 22892) działa wspomagająco i osłonowo na pracę układu pokarmowego, szczególnie w warunkach zwiększonego wysiłku u sportowców i pracowników fizycznych. Bakteria jest istotna dla osób z celiakią, ponieważ w jej wyniku może dochodzić do dysproporcji między bakteriami Gram+ i Gram-. Wynikający stąd brak równowagi w jelitach w zakresie ilości, jakości i funkcjonowania mikroflory to dysbioza. Jej skutki łagodzi właśnie Bifidobacterium bifidum BB 01 (DSM 22892).
Pozostałe rodzaje i gatunki bakterii w produktach Flow Day
Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus. Te paciorkowce wzbogacają procesy i produkty fermentacji, decydując jednocześnie o smaku. Ich głównym zadaniem jest synteza z laktozy soli kwasu mlekowego (mleczanu), co dostarcza organizmowi energii. W produktach Flow Day obecni są trzej reprezentanci Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus. Dowiedziono ich szczegółowych właściwości.
Streptococcus thermophilus 9Y (LMG P-17225) podnosi odporność organizmu oraz wspomaga leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i zespołu jelita drażliwego. W leczeniu ostatniego schorzenia skuteczny jest też Streptococcus thermophilus Z 57 (LMG P-21908).
Inne dobroczynne skutki wykazuje Streptococcus thermophilus FP 4 (DSM 18616) – związane są one z regulowaniem pracy mięśni, a następnie ich większą wytrzymałością i szybszymi zdolnościami regeneracyjnymi.
Podsumowanie
Bifidobakterie wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Podnoszą odporność danego człowieka. Wpływają na obniżenie namnażania się patogenów. Z drugiej strony są sprzymierzeńcem antybiotykoterapii. Bakterie te regulują stolec, likwidując przyczyny zaparć, a także niektóre biegunki. Działają leczniczo również na poważniejsze schorzenia układu pokarmowego. Mają związek z kondycją mięśni, samopoczuciem psychicznym i stanem skóry.
Pozostałe rodzaje i gatunki bakterii w produktach Flow Day uzupełniają działanie bifidobakterii i rodzaju Lactobacillus, co dotyczy zarówno układu pokarmowego, immunologicznego, jak też pracy mięśni. Niektóre z bakterii mają związek z technologią żywności.