Probiotyki w płynie

Probiotyki w formie płynnej

Probiotyki w płynie posiadają żywe bakterie probiotyczne, które nie zostały zasuszone i zamrożone w procesie liofilizacji. Bakterie w preparacie płynnym są witalne oraz w pełni aktywne przez co są gotowe do zasiedlania całej powierzchni układu trawiennego. Badania potwierdzają, iż probiotyki w płynie mogą być przyjmowane do organizmu bezpośrednio bez dodatkowej osłony. Ten rodzaj probiotyków powstaje w długotrwałych, kontrolowanych procesach naturalnej fermentacji. Wykazują się także dużą stabilnością jakościową oraz ilościową w swojej formule. Do przeprowadzania tych procesów wykorzystuje się odpowiednio skomponowane zioła, warzywa i owoce oraz adekwatnie wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych. W procesach fermentacji powstają nie tylko probiotyki lecz także cenne produkty przemiany materii bakterii, prozdrowotne metabolity zwane postbiotykami. Powstający w ten sposób probiotyk holistycznie wspomaga cały układ pokarmowy, trawienny a w szczególności jelito grube.

Postbiotyki- jaki wpływ mają na organizm?

W trakcie fermentacji probiotycznej powstają bioaktywne produkty. Są nimi metabolity, które korzystnie wpływają na zdrowie. Badania potwierdzają ich efektywny wpływ na zneutralizowanie stanów zapalnych w organizmie, walkę z patogenami oraz przywracanie wewnętrznej równowagi biologicznej. Mogą być przydatne przy terapii zespołu jelita drażliwego oraz nieswoistemu zapaleniu jelit. Co więcej, są alternatywą dla osób cierpiących na SIBO, którym nie sprawdzają się standardowe probiotyki.

Probiotyki w płynie. Postbiotyki

Synteza kwasu masłowego

Do bioaktywnych produktów wytwarzanych przez bakterie probiotyczne o działaniu wysoce prozdrowotnym zalicza się kwas masłowy. Stanowi on podstawowe źródło energii dla kolonocytów, czyli komórek jelita grubego. Kwas masłowy niesie ze sobą szereg pozytywnych wpływów na organizm. Wykorzystuje się go do leczenia wielu chorób w tym : Leśniowskiego – Crohna, zespołu jelita drażliwego, nieszczelności jelit oraz wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową jelita grubego. Regeneruje błonę śluzową całego przewodu pokarmowego w efekcie zmniejsza przenikanie toksyn do krwi oraz uśmierza bóle brzucha. Ponadto kwas masłowy wykazuje działanie przeciwzapalne. Zatem wpływa na poprawę ogólnej odporności organizmu i uśmierza objawy alergii. Szczególnie zalecany osobom z insulinoopornością i także tym, którzy chcą odbudować swój mikrobiom, wspomóc przemianę materii oraz procesy odchudzania.

Probiotyki w płynie – żywe konsorcjum bakterii

Na rynku probiotycznym są dostępne preparaty zawierające całe konsorcjum bakterii probiotycznych. W skład wieloszczepowych probiotyków powinny wchodzić szczególnie przedstawiciele szczepów z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Streptococcus. Lactobacillus fermentum LF 2– wytwarza duże stężenie egzopolisacharydu, który przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu, wykazuje szereg właściwości immunomodulujących,  przeciwnowotworowych i przeciwwrzodowych. Lactobacillus plantarum LP 01– posiada właściwości łagodzące zespół jelita nadwrażliwego, silne właściwości antymikrobiologiczne przeciwko E. coli oraz pomaga wyregulować częstotliwość wypróżnień. Bifidobacterium breve Bbr 03– zwiększa liczbę wypróżnień, posiada właściwości przeciwzapalne, przywraca równowagę mikrobiomu w zespole jelita drażliwego. Łagodzi objawy astmy, celiakii oraz atopowego zapalenia skóry. Bifidobacterium longum W 11– minimalizuje zaparcia oraz wspomaga organizm w walce z bólami brzucha, łagodzi wzdęcia a także dolegliwości po leczeniu antybiotykami. Dodatkowo wspomaga w leczeniu encefalopatia wątrobowej. Streptococus thermophilus Z 57, przyczynia się w dużym stopniu do łagodzenia IBS. Synergiczne działanie poszczególnych szczepów bakterii wpłynie jednocześnie na poprawę wielu parametrów organizmu.

Formuła probiotyku w płynie nie tylko przynosi korzyść dla jelit i układu pokarmowego lecz także oddziałuje na różne struktury organizmu człowieka, przynosząc pożytek w postaci zdrowia.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>