Dbamy o jakość bakterii w naszych produktach

Wprowadzenie do tematu bakterii

Do tej pory, analizując skład probiotyków, odsłanialiśmy przed Czytelnikami tajniki działania przede wszystkim: składników roślinnych, witamin, makro- i mikroelementów. W poniższym wpisie postaramy się w kontekście jakości naszych produktów probiotycznych wskazać na ich podstawę, jaką są szczepy bakterii.

Probiotyk to przecież właśnie z definicji nic innego jak odpowiednio dobrane kultury przede wszystkim bakterii. Powszechnie wiadomo, iż nie dostrzeżemy ich gołym okiem i że niektóre z nich bywają pożyteczne, inne natomiast szkodliwe. Bakterie są jednym z olbrzymich królestw mikroorganizmów. Komórka bakterii nie zawiera jądra komórkowego ani mitochondrium tak charakterystycznych dla organizmów wyższych, co wpływa na dziedziczenie cech i fizjologię.

Nieraz już przybliżaliśmy działanie mikrobiomu i korzystny wpływ bakterii na kondycję człowieka. Dla przeciwwagi trzeba jednak wspomnieć o chorobach bakteryjnych, z których część, jak np. salmonellozy, objawia się biegunką. Wymieniony objaw w wielu, zwłaszcza przewlekłych przypadkach, świadczy też o nieprawidłowościach w funkcjonowania mikrobioty.
W wybranych chorobach bakteryjnych takich, jak np.: angina, borelioza, rzeżączka, sepsa, zapalenie płuc bywają zalecane antybiotyki. Na temat zakresu ich użycia współcześnie często toczy się dyskusje.

Jakość probiotyków a szczep

Pragnąc wzmocnić odporność, zapobiec chorobom, leczyć niektóre z nich, warto stosować suplementację. Współczesna żywność w związku z zanieczyszczeniem środowiska i wyjałowieniem gleb ma coraz gorsze walory. Utrudnieniem jest także produkcja jedzenia na skalę przemysłową, bez odpowiedniej dbałości o wartościowe składniki. Staramy się, by probiotyki Flow Day były jak najlepszej jakości, spełniając wysokie standardy medyczne i społeczne. Odpowiednie kompozycje roślinne zapewniają bogactwo składników i intensyfikują działanie szczepów bakterii.

Szczep bakteryjny określa się na ogół jako bakterie danego gatunku pochodzące od pojedynczej komórki, czyli mające ten sam zestaw genów (genotyp), zatem będące klonami. Szczepy te użyte w probiotyku decydują o jego jakości.

Nasze produkty zawierają po kilkanaście gatunków szczepów bakterii: https://flowday.pl/identyfikacja-szczepow/Nazwy brzmią bardzo tajemniczo i obco. Być może uda nam się w przyszłości opisać dokładnie poszczególne szczepy, sięgając do przeprowadzonych badań i ich wyników wykorzystywanych w produkcji probiotyków Joy Day. Dziś postaramy się objaśnić czarną magię na przykładzie szczepu pierwszego z listy.

L. rhamnosus GG ATCC53103

Lactobacillus rhamnosus to oczywiście bakteria probiotyczna, rodzaj bakterii kwasu mlekowego. Nie posiadając zewnętrznej błony komórkowej, a mając grubą ścianę komórkową należy do bakterii G+ (Gram dodatnich).

Omawiany szczep jako składnik mikrobiomu ludzkiego został zauważony już ponad 35 lat temu. GG w nazwie to skrót od nazwisk pierwszych badaczy (Sherwood Gorbach i Barry Goldin), a ATCC53103 stanowi nr porządkowy odnoszący się do American Type Culture Collection = Amerykańska Kolekcja Rodzajów Kultur.

Od 1985 r. do dziś trwa poznawanie licznych zalet i właściwości prozdrowotnych Lactobacillus rhamnosus. Skuteczność działania tego gatunku bakterii w przewodzie pokarmowym udowodniły badania in vivo, czyli
w żywym ustroju, wewnątrz organizmu. Uzupełniły je liczne badania in vitro, tzn. przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych.

Jednym z łatwiejszych do obserwacji przez nas samych wskaźników, co dzieje się w organizmie, pozostaje jakość stolca. Udowodniono skuteczność Lactobacillus rhamnosus zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu różnego typu biegunek i zapaleń jelita. Bakteria ta działa również osłonowo w przypadku kuracji antybiotykowych.

W naturalny sposób Lactobacillus rhamnosus korzystnie wpływa na układ odpornościowy, zmniejszając m.in. alergie pokarmowe i nie tylko. Skutecznie wspomaga leczenie nieswoistego zapalenia jelit. Wykorzystywany jest w terapiach przeciwko bakteriom typu Helicobacter pylori. Co więcej szczep ten sprzyja także kuracjom odchudzającym.

Jednocześnie Lactobacillus rhamnosus zapobiega i sprzyja leczeniu chorób układu oddechowego związanych z zakażeniami oraz atopowego zapalenia skóry. Dowiedziono też, że powyższy szczep bywa skuteczny
w przypadku niektórych typów nerwic.

Jakość probiotyków w kontekście ich przyswajania i utrwalania

jakość

Na jakość bakterii zawartych w produkcie wpływa nie tylko sposób ich hodowli, ale również późniejszego przechowywania i utrwalania. Chodzi zarówno o odpowiednią dalszą liczebność populacji mikroorganizmów, jak
i o te ich właściwości, które mają wpływać na skuteczne działanie probiotyku.

Rodzajem utrwalenia jest suszenie w temperaturze ok. 150-200 oC. Woda natomiast pozostaje konieczna dla metabolizmu bakterii. Produkt w postaci sypkiej powoduje zatem znaczące obniżenie aktywności życiowej mikroorganizmów. Odmiana suszenia często stosowana także w przypadku żywności to liofilizacja, czyli usuwanie wody w produkcie uprzednio zamrożonym, w warunkach próżniowych.

Joy Day proponuje jednak produkty w postaci płynnej. Dbając o wysoką jakość, zdecydowaliśmy się na ten mniej łatwy model utrwalania. Pokonanie trudności związanych z delikatną żywą materią powoduje, że otrzymujemy probiotyki o silnym działaniu, a bakterie są łatwiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym człowieka.

W takim probiotyku obecne są też liczne postbiotyki, jak łatwo bowiem zauważyć – w przeciwieństwie do poprzednich metod – aktywność metaboliczna bakterii nie zostaje ograniczona. Udowodniono to w badaniach przeprowadzonych w ciągu ostatnich lat, porównując preparaty płynne z tymi w formie proszku.

Inne zalety jakościowe płynnej formy probiotyku

Wspomnieliśmy o zdolności przyswajania. Dbamy o wysoki współczynnik adhezji, czyli przylegania. Adhezja decyduje o przeżywalności i namnażaniu się bakterii już bezpośrednio w przewodzie pokarmowym człowieka, w nabłonku jelitowym. Dzięki temu bakterie zaczynają intensywnie działać, z korzyścią dla układu odpornościowego. Znów liczy się zarówno ich jakość, jak i ilość. W tym przypadku doskonale sprawdza się właśnie płynna postać probiotyku i tym samym wysoka odporność bakterii na warunki panujące w środowisku wewnętrznym.

Ostatnią zaletą produktów w postaci płynnej i wynikającej stąd jakości jest wygoda użytkownika. Bez problemu możemy odmierzyć odpowiednią dawkę płynną, jeśli używamy koncentratu bądź po prostu wypić małą jednorazową porcję produktu. Nasze hasło „WPŁYNIE LEPIEJ” odnosi się też do tego aspektu. Nie musimy zatem mieszać proszku z wodą, tylko produkt wygodnie wypijamy i łatwo przyswajamy, z korzyścią dla zdrowia i smaku.

Podsumowanie – mierniki jakości

O jakości produktów Flow Day, gdy chodzi o obecność i działanie samych bakterii, decyduje kilka cech. Pierwsza z nich to właściwy jakościowo i ilościowo dobór szczepów. Następnie, aby ta jakość i ilość nie została obniżona, odpowiednie metody przechowywania i utrwalania w postaci płynnej.

Nie bez znaczenia pozostaje zadbanie o odpowiednią aktywność życiową bakterii, z uwzględnieniem adhezji i właściwości układu pokarmowego człowieka. Wreszcie – postać płynna związana jest z wygodnym przełykaniem probiotyków i dzieleniem ich na dowolnej wielkości porcje, rozłożone w czasie.

P.S. Z jakością łączy się ilość. Dzienna porcja dowolnego produktu od Flow Day zawiera min. kilkaset milionów żywych szczepów bakterii probiotycznych. Stanowi to jeden z kluczowych warunków, by produkt był certyfikowany jako probiotyk. Hodowla szczepów odbywa się w warunkach laboratoryjnych przez wyspecjalizowaną kadrę pracowniczą.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>